sâmbătă, 7 iunie 2014

Icoana Pogorarii Sfantului Duh



                                                        Icoana Pogorarii Sfantului Duh

Icoana Cincizecimii, adica icoana care infatiseaza momentul Pogorarii Duhului Sfant peste Apostoli si, totodata, peste intreaga Biserica, este una dintre cele mai importante icoane ale Bisericii Ortodoxe. Cu adevarat, icoana Cincizecimii este o marturisire a dreptei credinte.

                                                                Icoana Cincizecimii

La cincizeci de zile dupa Invierea Domnului, precum Iisus a spus mai inainte, s-a petrecut Pogorarea Duhului Sfant peste Apostoli. Desi acest eveniment a fost receptat si pastrat in constiinta Bisericii inca de atunci, in mod neintrerupt, cele mai vechi icoane care il infatiseaza apar insa prin secolul al VI-lea.

"Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti (Apostolii) impreuna in acelasi loc. Si, din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai. Si erau in Ierusalim locuitori iudei, barbati cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscandu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa" (Fapte 2, 1-6).

                                            Duhul Sfant este trimis de Dumnezeu Tatal

Cele mai vechi icoane ale Cincizecimii prezinta anumite particularitati. In unele icoane apare zugravita Inaltarea Domnului, iar in altele apare Maica Domnului. Desi numele Apostolilor difera de la o icoana la alta, in mijlocul lor aparand Sfantul Apostol Pavel si Evanghelistii, numarul lor ramane intotdeauna acelasi: doisprezece.

                                       Icoana Cincizecimii - Pogorarea Duhului Sfant

In mijlocul Apostolilor, care sunt impartiti in doua cete egale, asezate de o parte si de alta a icoanei, este zugravita Maica Domnului. Deasupra lor, Domnul Iisus Hristos sade pe tronul slavei Sale, intr-o mandorla de lumina, inconjurata de patru ingeri, ca in icoana Inaltarii. De sub tron iese "mana lui Dumnezeu", imagine iconografica a lui Dumnezeu Tatal, care trimite peste Apostoli raze de lumina. Imediat sub "mana" este zugravit Porumbelul, imagine iconografica a Duhului Sfant.

Invatatura cuprinsa in aceasta prima forma a icoanei este urmatoarea: Dumnezeu Tatal este Cel care Il trimite pe Sfantul Duh peste Apostoli, iar acest lucru nu este cu putinta decat prin Inaltarea Domnului Iisus Hristos la cer.

In anul 586, precum se observa in "Evangheliarul lui Rabula", icoana Pogorarii Duhului Sfant este zugravita in mod separat de icoana Inaltarii Domnului. Deasupra fiecarui Apostol coboara cate o limba de foc, izvorata din Porumbelul aflat in partea de sus a icoanei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

BIBLIA ORTODOXĂ